Kamilla- a valódi csodanövény!

A kamilla az egyik legsokoldalúbban  felhasználható gyógynövényünk, mégis mintha egy kissé elfelejtettük volna.

Kamilla vagy, ahogy szaknyelven hívják: orvosi székfű (matricaria chamomilla). Ez a gyógynövény a fészkes virágúak családjába tartozik, egész Európában, de Ázsiában és Ausztráliában is megtalálható. Hazánkban útmentén, réteken legelőkön találkozunk vele, de ma már sok helyen termesztik is.
Szára mindössze 10-30 cm magas, levelei hengeresek, a virágok laza bogban állnak hófehér színűek és kissé megnyúltak. A virágok a virágzás kezdetén még felfelé állnak, majd szétterülnek és a végén lefelé fordulnak, így jól tudjuk nyomon követni a virágok állapotát.
Május elejétől az időjárástól függően kezdenek a virágok nyílin egészen a nyár közepéig, ahol nagyüzembe termesztik ott egy speciális fésűs eszközzel szedik a virágzatot. Mivel a kamilla az egyik legfontosabb gyógynövényünk, szinte minden szakkönyvben megemlítik, mert gyógyhatása és illóolaj tartalma is kimagasló a többi gyógynövény közül.
 chamomile tea

Legfontosabb gyógyító tulajdonságai:

  • gyulladás csökkentő hatás, amely egy kékes színű anyagnak a kamazulénnak köszönhető
  • a kamilla többek között serkenti a szervezet védekező képességét,
  • gyulladás csökkentő
  • baktériumölő
  • használhatjuk emésztési zavarokra, nehéz gyógyuló sebekre, lázcsillapításra.
A növényből legtöbbször gyógyteát főzünk, de ma már a kozmetika ipar is fő alapanyagként tartja számon, így különböző kenőcsők, tusfürdők és krémek készülnek belőle.
Házi használtra a teát a legegyszerűbb használni, már csecsemőkorban is adhatjuk. Felnőttek részére 1 kanál kamilla virágot tegyünk, egy csészébe majd öntsük le 2 dl forrásban levő vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. A teát kúraszerűen érdemes fogyasztani naponta két csészével, majd egy hónap után szünete kell hagyni. Ihatjuk gyomorrontás esetén, megfázásnál, torokgyulladásnál, fogíny betegségnél, és székrekedésnél is.

20130615-ez-zsir-kamilla-az-emesztes-megmentoje4

A kamillateát erős hashajtó hatása miatt egy hónapnál tovább ne alkalmazzuk folyamatosan, mert szárító hatása veszélyes lehet. Minden hónap után tartsunk legalább kétheti szünetet.

Külsőleg inhalálásnál jelent nagy segítséget pl. megfázás esetén egy lavórba öntsük bele a kamilla virágból főzött erős teát, hajoljunk fölé, egy törölközővel takarjuk le a fejünket és jó mélyen szívjuk be a gőzt. Arra ügyeljünk, hogy a tea ne legyen túl forró, nehogy megégessük magunkat.

Borogatásként alkalmazhatjuk ekcémás bőrproblémáknál, szemgyulladásra, rovarcsípésre is. Ülőfürdőként aranyér ellen hatásos, vagy női szervek gyulladásos megbetegedésénél. Hajmosásnál főleg a szőke hajat világosítja és selymes fényt ad neki.
Kamillát bármelyik gyógynövény boltban beszerezhetünk, de mi magunk is ültethetünk kertünkbe. A kamillát magról a legkönnyebb szaporítani.
A magokat napos meleg kert részbe ültessük, június júliusban akár cserépbe akár a szabadba. Szedéskor a teljesen kinyílt virágokat szedjük le, majd frissen vagy szárítva használjuk fel.
Forrás: http://antalvali.com/hirek/ezerarcu_gyogynoveny_a_kamilla

Amennyiben érdekesnek találtad a cikket és szeretnél még többet olvasni, bátran válogass az alábbiak közül, vagy kattints a menüsor ÉRDEKESSÉGEK fülre és válaszd ki a Neked leginkább tetsző hírt.

Röviden a Schüssler-sókról

Stresszbetegségek, kezelési lehetőségek

Hatásosan csökkenti a fájdalmat az akupunktúra

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.